Helmet

VILJELLYT MERIVESIHELMET
Viljellyt helmet syntyvät samalla tavalla kuin aidot helmet, mutta viljellyissä helmissä asetetaan simpukan sisälle  helmen kasvun aiheuttava ärsyke. Viljeltyihin merivesihelmiin kuuluvat Akoya-helmet, Tahitin- ja Etelänmeren-helmet.
Akoya-helmiä on useita eri värisävyjä. Tavallisimmat helmen koot ovat 3-6 mm. Suurten kokojen viljelyn onnistuminen on vaikeaa, siksi 9-10 mm koot ovat arvokkaita. Viljeltyjen merivesihelmien laatuun  vaikuttavat viisi eri tekijää: helmiäiskerroksen paksuus, helmen muoto, väri, koko ja pinnan tasaisuus. Ihannehelmessä on paksu helmiäinen, pyöreä muoto, tasainen väri, iso koko ja virheetön pinta.
Tahitin ja Etelänmeren helmet kasvatetaan suurikokoisissa simpukoissa. Niiden helmiäiskerros on erittäin paksu ja ne ovat kooltaan 10-20 mm. Etelänmeren helmiä on monenvärisiä mm. kulta, musta, siniharma, punertava ja hopeanharma.

VILJELLYT MAKEANVEDENHELMET
Muodoltaan makeanvedenhelmet ovat harvemmin täydellisen pyöreitä. Hinnaltaan ne ovat huomattavasti edullisempia kuin merivesihelmet, koska niitä on helpompi viljellä; samasta simpukasta saadaan useita helmiä. Tällä hetkellä makeanvedenhelmien suurin tuottajamaa on Kiina.

LUONNONHELMET
Luonnonhelmet ovat nykyisin harvinaisia. Ne syntyvät sattumalta simpukan sisälle joutuneen vieraan ärsykkeen ympärille. Suojautuakseen simpukka päällystää tätä ärsykettä omalla helmiäisellään. Harvinaisuutensa vuoksi luonnonhelmen hinta on helposti kymmenkertainen viljeltyihin verrattuna.