Pärlor

ODLADE HAVSVATTENPÄRLOR
Odlade pärlor uppstår på samma sätt som äkta pärlor. Då pärlor odlas sätts en rund kula i musslan för att påbörja pärlbildningen. Akoya-pärlor, Tahiti och Söderhavspärlor hör till odlade havsvattenpärlor.
Akoya-pärlor har många olika nyanser. De vanligaste storlekarna är 3-6 mm. Att odla stora pärlor är svårt – detta medför att pärlor av 9-10 mm är värdefulla. Kvaliteten av odlade pärlor påverkas av fem faktorer: tjockleken av pärlemorskiktet, pärlans form, färg, storlek samt ytans jämnhet. En pärla har i bästa fall tjock pärlemor, rund form, jämn färg, stor storlek och felfri yta.
Tahiti och Söderhavspärlor odlas i stora musslor. Storleken på dessa pärlor är 10-20 mm och pärlemorskiktet på dessa pärlor är mycket tjockt. Söderhavspärlor finns i många färger, t.ex. guld, svart, gråblå, rödskiftande och silvergrå.

ODLADE SÖTVATTENSPÄRLOR
Kina är idag den största producenten av sötvattenspärlor. Formen av dessa pärlor är sällan fullständigt rund. Priset på dessa är märkbart fördelaktigare än det på havsvattenspärlor, då de är lättare att odla och då flera pärlor kan odlas i samma mussla.

ÄKTA NATURPÄRLOR
Äkta naturpärlor är mycket sällsynta. De uppstår av en slump när främmande material kommer in i musslan och musslan skyddar sig genom att beklä det främmande föremålet med pärlemor. Då de är så ovanliga är priset på naturpärlor lätt tiofaldigt jämfört med odlade pärlor.