Underhåll av smycken

ÄDELSTENSSMYCKEN
Det är skäl att låta en sakkunnig guldsmed granska smycken med värdefulla ädelstenar med några års mellanrum. Infattningarna slits i normalt bruk och infattningarna kan bli lösa. En yrkeskunnig guldsmed granskar stenarnas infattningar och reparerar dem vid behov. De ädelmetaller och stenar som används i ädelstenssmycken blir inte svagare eller mörkare med tiden. En skicklig guldsmed kan återställa smyckets ursprungliga lyster och glans i de flesta fallen.

GULDSMYCKEN
För att smyckena skall hållas vackra och i gott skick är det bra att regelbundet rengöra dem. Alla smycken går miste om en stor del av sin lyster och glans ifall de inte är rena. Orenligheter kan förorsaka irritation och utslag på huden.

Då smyckena inte är i bruk, förvara dem gärna i ett smyckesskrin eller i det ursprungliga etuiet för att skydda dem.

PÄRLOR
Omsorgsfull vård förlänger pärlors livslängd. Pärlor skall tvättas några gånger om året i en svag ljummen tvållösning. Möjlig smuts mellan pärlor kan borstas bort med en mjuk borste. Efter tvätten skall pärlbandet sköljas noggrant och torkas med ett mjukt tyg. Pärlhalsband bör träs om med några års mellanrum eller vid behov. 

Ytan på pärlan är mjuk och vassa föremål skråmar ytan lätt. Pärlor skall förvaras skilt från andra smycken i ett mjukt etui eller en tygpåse.

Pärlor är känsliga för hårt bruk och de tål inte torka. Undvik hudkrämer, parfymer och hårspray då du använder pärlor.